Xarxa Antirumors

rumors

 

TALLER DE TEATRE FÒRUM INTERCULTURAL

 

Aquest taller de teatre fòrum intercultural, té com a objectiu treballar els principis de la convivència ciutadana en contextos interculturals i de desigualtat de gènere. Per a això, aquest taller dirigit a joves i adults de diferents procedències i bagatges culturals, utilitza les eines del teatre fòrum per posar-les a l'abast dels participants. Així s'afavoreix el seu paperactiu per aportar solucions a la seu context intercultural.

Els dijous de 7 a 9 del vespre. Cal inscripció prèvia.

Conecta`ns

face soci

 

face Gegants

Els Geganters de Covadonga

BREU HISTÒRIA

El grup de gegants i capgrossos de Covadonga s’ha format per diferents vies i procedències.

En el curs 1986-87 es va fer un taller de capgrossos al soterrani de Sant Salvador, a càrrec de l’Associació de veïns de Covadonga on els nens i nenes del barri es van fer diferents personatges. El monitor del taller va ser l’escultor Toni Marquès. Es van realitzar amb la tècnica del cartó pedra.

D’aquest taller en sortirn els següents Capgrossos:

 • Franquenstein: Herman (mida infantil)
 • Bruixot: Gargamell (mida infantil)
 • Rata: Viqui (mida infantil)
 • Conilla: Vina (mida infantil)
 • Dragona: Misuki (mida infantil)
 • Cabra Luqui (mida infantil)
 • Animal indefinit: Sebaquius
 • Microbi: Bacil (mida infantil) un capgròs construït per Carles Garriga de 12 anys l’any 1983 i donat l’any 1986 amb forma lliure.
 • Mariano, (mida gran) un capgròs de dimensions grans construït pel veí i ceramista Pere Castellví amb la tècnica del paper maché l’any 1986.
 • La vaca (mida gran)
 • El Porc (mida gran)
 • Els caramels (grup de 2 unitats)
 • El petit Mariano (rèplica en petit del Mariano)

Posteriorment es van incorporar al grup:

L’any 1987, es van ampliar els cap grossos i es va construir l’ESCORXADOR també al soterrani de Sant Salvador. El monitor va ser el mestre Josep Valls qui va utilitzar la tècnica del paper maché.

En aquest taller també van crear els següents Capgrossos:

L’any 1988 es va inaugurar la LLUNA, amb una cercavila organitzada per iniciativa del desaparegut grup d’esplai Covadonga, que va construir una gegantona amb la tècnica del cartó pedra al soterrani de l’església de Sant Salvador, seu del grup d’esplai. Els padrins van ser ELS GEGANTS DE LA CREU ALTA.

L’any 1988 es va construir la TERESETA per iniciativa d’un grup de veïns de la zona nord del barri, provinents dels carrers de (Quevedo, Ciutadilla, Romeu, Felip de Benessat i Santa Teresa) varen construir una geganta amb la tècnica del cartó pedra dirigit pel músic Rafel Ribas. Tot i que les mans van ser construïdes per l’escultor Toni Marquès. Aquesta geganta es va construir en un local del Jeroni López del carrer Benessat.

El diumenge 12 de novembre del 1989 es va poder inaugurar a la plaça de Sant Salvador a 2/4 de 12 del migdia.El Padrí: Feliu dels gegants de Sabadell; i la Padrina: Gràcia dels gegants de Gràcia. El dia del bateig, es va interpretar una peça musical composada pel músic Rafael Ribas en versió MIDI. És el primer gegant amb música pròpia de Sabadell.

Al desembre de 1989 la LLUNA es va incorporar al grup de geganters que portava la Tereseta.

Finalment, la geganta junt amb la lluna, es van cedir a l’associació de veïns l’any 1995.

L’any 1998, donat l’estat de mala conservació de les figures, es restauren la Tereseta, l’Escorxador, el Porc i la Vaca, a mans de Adolf Romeu, Albert Criado i José Luis Fernández.

L’any 2000, la Tereseta rep el títol de Geganta de Medievàlia de Sabadell de mans dels Amics de Medievàlia de Sabadell, per l’ocasió se li va fer un nou vestuari de camperola medieval.

El 24 de novembre de 2000, La Tereseta va participar en l’acte de inauguració de la Plaça Sant Roc de Sabadell.

L’any 2001 es va estrenar la dansa de la Tereseta en versió de cobla a càrrec de la cobla Nova Vallès, en el transcurs dels actes de Sant Nicolau. La Tereseta, va ballar junt amb la resta de gegants i cap grossos de Covadonga.

El 19 de juliol de 2014, durant la festa major de Covadongala senyora Montserrat Parera, en representació del grup de Puntaires del barri de Covadonga va fer i obsequiar a la Tereseta un Mocador de puntes al coixí.

El 15 de Desembre del 2014, La Tereseta va ser la padrina del Llucià,  gegantó de l’Agrupació de Pessebristes de Sabadell.

QUI SOM

Els Geganters de Covadonga som una secció de l’AV de Covadonga de Sabadell, que participem de la cultura popular de la nostra ciutat. Actualment la colla la formem diferents joves que provenim de diferents entitats de cultura popular i/o associativa.

QUE FEM

Els geganters de Covadonga, sortim principalment als actes que organitza l’AV de Covadonga (Festa Major del Barri, Aplec de Sant Nicolau, Dia del Soci, ...), a la Festa de Sabadell Festa i Tradició, ...i a tots els llocs on es conviden!!

Col·laboradors

cesabadell

 

atlantis logo

Flickr de l'Associació